Bijzondere vlinder gespot bij natuurwandeling?

Vanmorgen hebben IVN-natuurgidsen Johan en Christina Roland een natuurwandeling begeleid die langs een deel van Heidehof en Natuurbegraafplaats Hillig Meer verliep.

Tijdens de wandeling werd verteld over het ontstaan van de grafheuvels, oude holle wegen over het gebied en hoe de natuur op Heidehof beheerd wordt.

Een mooi voorbeeld daarvan is het dode hout. Voor de soortenvariatie van zwammen, insecten en vogels is het van belang dat er oud dood hout in het bos is, zowel liggend als staand.

Geelsprietdikkopje
Geelsprietdikkopje

De bloemenrijkdom in de Beukenlaan op de natuurbegraafplaats is momenteel een grote trekpleister voor vlinders, rupsen en insecten. Hier werd vanmorgen ook een bijzondere waarneming gedaan: de vlinder op bovenstaande foto is waarschijnlijk een geelsprietdikkopje. De soort is eenvoudig te verwarren met het meer algemene zwartsprietdikkopje en het in Nederland uitgestorven dwergdikkopje.
natuurwandeling-hillig-meer (10)De bloemschermen van de kleine berenklauw oefenen een grote aantrekkingskracht aan op vlinders. Op bovenstaande foto ziet u soldaatjes, bijen en landkaartjes zich tegoed doen aan de nectar.

 

Landkaartje en st Jacobusrups op st Jacobskruid

Een landkaartje en een zebrarups op Sint Jacobskruid. Uit de opvallende rups komt op termijn een Sint Jacobsvlinder.

Ook de tuin van het landhuis wemelt momenteel van de vlinders. Morgen organiseert Annetje een bijzondere rondleiding in die tuin. 

Galerij

Geplaatst in Alle berichten, Natuur