Cliënten aan het woord: Hinkjan en Giny Brouwer uit Balloo
Eind 2012 brachten Hinkjan en Giny Brouwer uit Balloo een bezoek aan Hillig Meer. Hinkjan was vanuit zijn vakgebied al enigszins bekend natuurbegraven, maar een artikel in de krant gaf de doorslag om toch eens een afspraak te maken.”We hebben het wellicht wat voor ons uitgeschoven en verschilden wat van mening, maar over natuurbegraven waren we het allebei direct eens”.
Waarom heeft u gekozen voor natuurbegraven?
“Mijn vrouw wilde gecremeerd worden, ik gevoelsmatig liever niet. Wel zag ik de voordelen van cremeren omdat je nabestaanden niet belast met onderhoud en verlenging van grafrechten. Over natuurbegraven waren we het allebei direct eens, dat past helemaal bij ons. We hebben een sterke binding met de natuur en het feit dat we weer terugkeren naar de aarde spreekt erg aan. Daarnaast heeft natuurbegraven dezelfde voordelen als cremeren, maar dan met een mooie gedenkplek, midden in de natuur.”
Natuurliefhebbers pur sang
“Wij zijn grote natuurliefhebbers. 17 jaar geleden zijn we van Glimmen naar Balloo verhuisd, en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. De natuur is hier overal en voelt grootser. We hebben ons altijd beter gevoeld in bosgebieden.” Dat Giny en Hinkjan natuurliefhebbers pur sang zijn blijkt ook wel uit het feit dat ze 33 jaar lang fanatiek hebben paardgereden. “We trokken soms dagen de natuur in en overnachtten onderweg. Deze dagen eisen fysiek behoorlijk wat van je. Nu kunnen we dat helaas niet meer. We hebben nog wel 2 pony’s voor de gezelligheid en we trekken desondanks nog dagelijks de natuur in met de hond.”
“We hebben 33 jaar lang paardgereden en trokken soms dagen de natuur in. Nu hebben we alleen nog een paar pony’s voor de gezelligheid”.
Waarom heeft u gekozen voor Hillig Meer?
“Natuurbegraafplaats Hillig Meer ademt de sfeer van Drenthe. Daarnaast ben ik geboren op zandgrond en wil ik er ook weer in terugkeren, met kleigrond hebben we niets. Het historische karakter van het Landgoed en de lange geschiedenis die het heeft op gebied van begraven maken het plaatje compleet. Ook hier, vlakbij ons huis, is de historie van begraven goed zichtbaar. Zoals de grafheuvels op het Balloërveld en het Tumulibos, en natuurlijk de hunebedden. Dat we ook nog bijdragen aan het beheer en behoud van de natuur op Landgoed Heidehof is een prettige bijkomstigheid.”
Hoe heeft u als architect zijnde de sfeer van het ontvangsthuis op Hillig Meer ervaren?
“Ik ben als architect betrokken geweest bij het ontwerp van verschillende crematoria en uitvaartcentra. Dergelijke gebouwen worden vaak als koud en kil ervaren. Ik heb bij mijn projecten dan ook geprobeerd de kilheid eraf te halen.” Dat het ontvangsthuis van Hillig Meer een persoonlijke en huiselijke sfeer vertegenwoordigd, beaamt ook Hinkjan .”Ik ben bekend met het werk van de architect Cor Kalfsbeek en heb er veel affiniteit mee. Op Hillig Meer heerst een zeer toegankelijke sfeer.”
Kunt u iets vertellen over de plek die u heeft uitgekozen?
“Wij hebben gekozen voor een plek vlakbij de boskapel. Dat voelt gezellig, we willen niet diep in het bos afgelegen liggen. Het is ook nog eens praktisch, we zijn gemakkelijk terug te vinden en te bezoeken door nabestaanden”.