De baard van Koning Winter

Afgelopen weekend was er sprake van een bijzonder natuurverschijnsel: ijshaar. Ook wel de baard van Koning Winter genoemd. Maar hoe ontstaat ijshaar en waarom komt dit maar weinig voor? We vertellen u er graag wat meer over.

IJshaarPerfecte omstandigheden

Er zijn behoorlijk wat perfecte omstandigheden nodig om ijshaar te laten groeien. Laten we beginnen bij de temperatuur. IJshaar begint met groeien wanneer het een klein beetje vriest. Maar niet zomaar een beetje vorst is voldoende. Er moet sprake zijn van een hoge luchtvochtigheid, een schaduwrijke plek en zeker geen sneeuw. Daarbij groeit het op dood hout van loofbomen, meestal van beuken en soms eiken.

Schimmel

Bij de stofwisseling van schimmels in het dode hout komt water vrij. Dit water wordt naar buiten geperst en wanneer het vriest, bevriest dit water. Stofjes uit de schimmel rozeblauwig waskorstje zorgen ervoor dat het water geen ijs wordt, maar dat er ‘haar’ kan groeien. Zodra het harder vriest, gaat die stofwisseling op een laag pitje en komt er (veel) minder water vrij. Dan is de kans op ijshaar alweer verkeken.

Zelf op zoek naar ijshaar

Wanneer een lichte nachtvorst (0 tot -4 graden) volgt op een periode met dichte mist of regen, is de kans om ijshaar te zien het grootst. U moet wel vroeg uit de veren, want mocht de zon een beetje doorbreken, dan smelt het ijshaar in een mum van tijd.

Geplaatst in Hillig Meer, Natuur, Natuurbeleving