De Witte Dame van het bos

Al wandelend over de natuurbegraafplaats, komt u de Witte Dame van het bos op verschillende plekken tegen. De gladde bast van deze boom is glanzend en zelfs op een bewolkte dag lijkt deze bast het licht vast te houden. Dankzij deze lichte kleur reflecteert de boom warmte en beschermt hij zich tegen oververhitting. We hebben het natuurlijk over de berk, met zijn kenmerkende gele hangende katjes.

De witte berk tegen een blauwe lucht op Hillig Meer. Ook wel de Witte Dame van het bos genoemd.Een sterke boom

In de winter heeft de bast van de berk een isolerende functie. De hars in de knoppen is om de kou te doorstaan. Daarnaast heeft de bast een papierachtige structuur die makkelijk afbladdert. Dit helpt de boom om zich te ontdoen van schadelijke organismen zoals schimmels en insecten. Rond de berk groeien en leven verschillende planten en dieren. In de schaduw van de berk groeien varens, bosanemonen, maagdenpalm, boshyacinten, smeerwortel en vrouwenmantel. Ook mossen en korstmossen voelen zich hier thuis. De schors en bladeren vormen een leefgebied voor vele insecten, die op hun beurt weer vogels aantrekken.

De berk, meer dan alleen een boom

Deze witte dame van het bos is niet zomaar een boom; het is een boom met symboliek. In veel culturen wordt de berk gezien als een symbool van vernieuwing, zuivering en het begin van een nieuw leven. De witte bast staat voor licht en zuiverheid. De wortels reiken diep in de aarde. De berk wordt ook gezien als een brug tussen hemel en aarde, een symbool van hoop en groei. In de volksgeneeskunde speelt de berk al eeuwen een rol. Het sap wordt traditioneel gebruikt als reinigend en ontstekingsremmend middel, terwijl de schors werd verwerkt in traditionele geneeskunde.

Heeft u weleens een berk van dichtbij bekeken?
Als u goed kijkt, lijkt het alsof de bast een dun laag papier is wat her en der afbladdert.

De witte berk met de voeten in het water aan de rand van het Hillig Meer

Kenmerken van de berk 

De berk is een van de eerste bomen die na een bosbrand of storm terugkeert. Ook groeien berken relatief snel en kunnen ze hoge leeftijden bereiken, tussen de 80 en 120 jaar. Om snel te kunnen groeien hebben ze veel licht nodig, in dichte bossen sterven ze vaak af. De zaden van de berk zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en eekhoorns. De dunne, buigzame takken werden vroeger gebruikt om bezems en manden van te maken.

Op Natuurbegraafplaats Hillig Meer staan op verschillende plekken berken. Wanneer u een wandeling door het natuurgebied maakt, komt de Witte Dame van het bos vanzelf tegen.

U bent iedere dag, tussen zonsopkomst en zonsondergang, welkom om vrij te wandelen over de natuurbegraafplaats. In ons ontvangsthuis kunt u een wandelroute ophalen. Gaat u liever mee tijdens een van onze rondleidingen?  Meldt u zich dan hier aan. Bent u minder goed ter been, of geeft u de voorkeur aan een meer persoonlijk bezoek, dan raden we u aan om vrijblijvend een afspraak te maken via info@hilligmeer.nl. U kunt ons ook bellen op: 0592-260944.

Geplaatst in Hillig Meer, Natuur, Natuurbeleving