Liefde voor Hillig Meer: Janny
,,Het is veel méér dan koffie, thee en hapjes verzorgen. Het is het zorgen vóór, het luisteren naar en er gewoon even zijn.” De catering verzorgen, het ontvangen van gasten, schoonmaken, een aanspreekpunt zijn, soms de telefoon aannemen, een wasje draaien, een strijkbout ter hand nemen, maar voornamelijk wil ze een luisterend oor zijn en met liefde zorgen.
Al ruim tien jaar lang is duizendpoot Janny Kanter (57), geboren en getogen in Annen, een markante verschijning in- en om het ontvangsthuis van Hillig Meer.
,,Lange tijd werkte ik in een verpleeghuis. Ik werkte onder meer bij de revalidatie van cliënten, maar ook bij de begeleiding van mensen in hun laatste levensfase. Ook dat is zorg.”
Vanwege de bezuinigingen in de zorg en de daardoor ontstane hoge werkdruk, kreeg Janny het gevoel dat ze op haar zorgtaken moest beknibbelen, en mensen niet meer kon verzorgen zoals zij dat graag wilde. Het ging ten koste van haarzelf: ze besloot te stoppen. Maar haar liefde voor het willen zorgen voor mensen in verdrietige en rouwende tijden, dat bleef.
Waardig afscheid
Op het moment dat haar zus Maria (Nicolai – red.) in 2012 relatiebeheerder werd op Hillig Meer, kwam de functie van cateraar en schoonmaakster vrij. Janny haar twee kinderen waren inmiddels een beetje ouder, waardoor ze meer ruimte voelde voor ander werk. Ze aarzelde geen moment en rolde op deze manier Hillig Meer binnen. ,,En dat is fijn. Wij zussen hebben eigenlijk altijd samengewerkt, ook toen Maria vroeger nog een bloemenzaak had”, zegt Janny met een lach.
,,Ik draag op mijn manier bij aan het een waardig afscheid. Dat kan bestaan uit het aanbieden van een bakje troost, een kommetje soep, een lekker broodje en altijd een warm onthaal. Zeker nu in de winter is dat voor de mensen heel fijn, wanneer ze binnenkomen na een begraving. De tijd daarna is goud waard. Even zitten, alles laten indalen, tot rust komen met letterlijk iets warms”, vertelt Janny beeldend.
Gesprekken
Voor Janny is het van belang dat ze weet om wie het op haar catering-dag draait. ,,Was het een jongeman of een oudere vrouw. Een klein stukje voorgeschiedenis weten vind ik wel belangrijk. Nabestaanden komen namelijk tijdens de nazit ook wel eens bij me staan voor een praatje. Dan wil ik kunnen meegaan in dat gesprek over de overleden persoon. Verlies is triest en hartverscheurend, maar na een lijdensweg kan de dood ook een opluchting zijn. Deze gesprekken ontstaan soms zomaar.”
Geen enkele condoleance of nazit op Hillig Meer is gelijk, is Janny’s ervaring. ,,Zo is het rustig en zo is het ineens heel druk Je moet altijd op scherp staan. Elke familie is anders, en elke situatie vraagt om een andere benadering. Daarin moet je een evenwicht kunnen vinden.”
Zodra de familie na de plechtigheid vanaf het ontvangsthuis naar de begraafplaats loopt, dan verandert ze samen met collega’s razendsnel de setting van het meubilair naar altijd informeel, warm en voornamelijk knus en huiselijk. Wanneer de nabestaanden vanaf de begraafplaats terugkeren kan de veelal ontspannen nazit in het ontvangsthuis beginnen.
,,Je voelt dan vaak een soort van opluchting van de nabestaanden: het is achter de rug, even zitten en koffie met iets lekkers. En dan mag ik. Het is fijn en dankbaar werk op een schitterende plek.”
‘Ik was er stil van’
De boskapel is – naast het sfeervolle ontvangsthuis – een prachtige plek om een ceremonie met een nazit en catering in de buitenlucht te houden. Janny herinnert zich één specifieke ceremonie op deze karakteristieke plek, die zij niet zal vergeten.
,,Het was een soort van grote picknick met veel mensen, hapjes en muziek. Er heerste een verdrietige maar toch ongedwongen en zachte sfeer. Terwijl wij van de catering de hapjes presenteerden, vloog er plotseling een enorme libelle* van schouder naar schouder langs de nabestaanden. Ik weet niet of dit ergens een teken van was of zo, maar dit was wel zo ontzettend bijzonder. En iedereen zag het gebeuren. Ik was er stil van.”
Janny is gedreven, ze houdt van mensen en ze houdt van haar werk. En het werk houdt van Janny. Voor een foto bij dit interview heeft ze eigenlijk amper tijd. ,, Over een half uur komt er een verdrietige familie binnen, deze mensen lusten wel een bakkie, een broodje of kruidenthee met Drentse Heidekoek. Nou, kom, even boven dan, bij de hapjes en de koffiehoek”, knipoogt ze.
Wilt u meer weten over de cateringmogelijkheden op Hillig Meer? Klik dan hier.
*De libelle betekent transformatie in het leven. Naast deze betekenis staat de libelle ook voor aanpassing in het leven waarbij de libelle ook wordt omschreven als symbool voor verandering en licht. Het draait om even stilstaan en kijken naar diepste gevoelens.https://www.inspirerendleven.nl/de-libelle-er-zit-transformatie-in-de-lucht/
Geplaatst in Hillig Meer, Medewerkers aan het woord