Maak kennis met: Berjo Mennega
Berjo is geboren en getogen in Eext en woont daar nog steeds, samen met zijn vrouw en 3 kinderen. Zijn vader was destijds betrokken bij de aanleg van de begraafplaats, en aan hem werd gevraagd of hij iemand wist die kon grafdelven. Berjo had al jaren ervaring met grafdelven, en was gelijk geïnteresseerd. En zo werd Berjo in 2012 de eerste grafdelver van Hillig Meer. Zijn takenpakket is in de afgelopen jaren behoorlijk uitgebreid. Hij is ook verantwoordelijk voor het nameten van gereserveerde graven, en ondersteunt bij natuurbeheer. Daarnaast heeft hij ook nog zijn eigen grondverzetbedrijf, een druk bestaan dus! Berjo vindt het daarom belangrijk tijd te maken voor zijn gezin.
Diverse werkzaamheden en graven met gevoel
Het grafdelven op de natuurbegraafplaats is heel anders dan bij een reguliere begraafplaats. Daar was het routineus, allemaal identieke graven op rijen. Ook kreeg hij weinig mee van de uitvaarten. Meestal werd het graf gesloten door een gemeentemedewerker.
Op Hillig Meer is dat compleet anders. Het werk is hier heel divers. Geen plek op Hillig Meer is gelijk. Door de vele verschillen in grondsoort en structuur is het maatwerk. Er moet rekening gehouden met zoveel factoren, zoals de windrichting, de toegang tot het graf, de omringende natuur.
Berjo vertelt: “Het is niet zomaar een gat graven. Ik zie het als een rustplek voor iemand maken. Je moet er gevoel bij hebben.”
Mensen kiezen vaak een plek die bij hen past, en zelfs het graf is vaak passend voor de persoon. Laatst groef hij een graf in de strook oergrond, een moeilijke plek omdat hij rekening moest houden met grillige wortels in de weerbarstige, oude grond. Op dat soort momenten komt de natuurbeheerder altijd even kijken. De bijzondere plek bleek heel goed te passen bij de overledene, die altijd heel chaotisch was geweest, het plaatje klopte helemaal.
Het sluiten van een graf is een bijzondere gebeurtenis. Af en toe wil de familie hierbij aanwezig zijn, dat maakt het heel persoonlijk. “Soms kom je die nabestaanden later weer tegen, even een groet of een praatje. Dat maakt het werk heel mooi.”
Graven sluiten is ook maatwerk. Berjo vertelt: “elk graf is anders en je moet goed bedenken hoe je het graf sluit. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk of het een kist, een baarplank, of een mand is. Het is ook afhankelijk van de plek en het soort grond. Op Hillig Meer zit er van plaats tot plaats heel veel verschil in de grondstructuur, het kan bijvoorbeeld fijn zand zijn of leem. De bodemstructuur is bepalend en daar moet je op inspelen.”
Door de ervaring van de jaren heen heeft hij het terrein steeds beter leren kennen. Toch komen hij en zijn collega’s nog wel eens voor verrassingen te staan. “Dan blijkt er bijvoorbeeld in een droog stuk bos ineens een nat gebied te zitten. Dan moet je snel schakelen met je collega’s. Dat maakt het ook leuk. Het houdt je scherp”.
Favoriete plek op Hillig Meer
Als we Berjo naar z’n favoriete plek op Hillig Meer vragen noemt hij al snel de Belvedère. Die heeft hij samen met z’n vader aangelegd en het is daarom extra bijzonder voor hem. Vanaf de Belvedère heb je een prachtig uitzicht. Hij vervolgt: er zijn zoveel mooie plekken op Hillig Meer. Soms graaf je ergens een graf, of zijn er dunningswerkzaamheden en daarna zie je ineens een stuk bos ook weer met andere ogen. In de oude boswal bijvoorbeeld, de oude eiken komen daar nu heel mooi tot hun recht. Ook de verschillende seizoenen maken dat het er altijd weer anders uit zien. We zijn hier nooit klaar met ons werk. Je dunt en snoeit, maar het groeit weer door, de natuur verandert constant. Dat geeft weer een heel ander beeld. Ik heb het hier geweldig naar m’n zin. En ik vind het geweldig om in dit team te mogen werken. We zijn goed op elkaar ingespeeld, bijvoorbeeld als dingen anders lopen dan gepland. Elke dag is anders, er is hier nooit sleur”.
Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, Medewerkers aan het woord