Maak kennis met: Marc Hesp
Marc Hesp woont in Zuidbroek met vrouw, twee zoons, en schapendoes Zwabber. In zijn vrije tijd is hij veelal in de buitenlucht of op de golfbaan te vinden. Marc heeft informatiemanagement gestudeerd en werkte als zelfstandige communicatieadviseur voordat hij bij Hillig Meer terecht kwam.
Marc is sinds 2015 werkzaam bij Hillig Meer als Coördinator PR & Communicatie. De komende tijd zal hij werken aan een samenwerkingsverband van natuurbegraafplaatsen: Van Waarde. Dit is ontstaan uit een samenwerking tussen de Limburgse Natuurbegraafplaats Weverslo en Hillig Meer.
Hoe ben je hier terecht gekomen en wat doe je bij Hillig Meer?
Gewoon geluk gehad, denk ik. Ik was niet op zoek naar werk maar ik kreeg een telefoontje dat er een mooie vacature was bij Hillig Meer die waarschijnlijk bij me paste. Tijdens het gesprek klikte het wel. Ik vond het erg boeiend waar Hillig Meer mee bezig was, en dus ben ik hier komen werken.
Hillig Meer is een bijzondere plek omdat het zowel een begraafplaats is maar ook een natuurgebied. Daarom is het heel belangrijk dat de communicatie met alle partijen goed is. De verbinding staat centraal, met nabestaanden en geïnteresseerden. Maar ook met overheden en natuurorganisaties. Zoiets belangrijks als bevordering van biodiversiteit moet je niet alleen willen doen, dat doen natuurorganisaties samen.
Jarenlang heb je de communicatie voor Hillig Meer verzorgd, en nu heb je een nieuwe rol bij natuurbegraafplaatsen Van Waarde. Kun je hier wat meer over vertellen?
Een paar jaar geleden zagen we dat er landelijk steeds meer behoefte was aan natuurbegraven, en dat er steeds meer initiatieven kwamen. Diverse partijen kwamen naar ons toe en we zijn het gesprek aangegaan.
Zo kwam er een dominee uit Dalfsen langs die in zijn omgeving ook graag een natuurbegraafplaats zou zien. We zijn gaan kijken in die omgeving en kwamen uit in Ommen als mogelijke locatie voor een natuurbegraafplaats. Op een ander moment kregen we bezoek van een kloosterorde. Een excursie van zusters Trappistinnen die nieuwsgierig waren hoe een natuurbegraafplaats eruit zag. Tijdens de rondleiding bleek dat ze graag zelf een natuurbegraafplaats wilden beginnen. Daar is een mooie samenwerking uit voortgekomen. Dit wordt natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem.
We hebben al jaren een goede verstandhouding met Weverslo. Daaruit is bijvoorbeeld samenwerking bij Eygelshof in Zuid-Limburg ontstaan. Hele diverse projecten dus.
De doelstelling die wij hier bij Hillig Meer hebben, namelijk het beheer en behoud van de natuur, en het verbeteren van de relatie tussen mensen en natuur, is ook van toepassing voor de andere initiatieven. Rondom al deze nieuwe projecten is een goede communicatie van belang, en daar mag ik straks mee aan de slag.
Wat maakt werken voor Hillig Meer het meest bijzonder?
Er zit betekenis aan wat je doet. Op het vlak van de natuur is het prachtig dat je meehelpt om de natuur te versterken. We vergroten de biodiversiteit en beschermen de natuur.
Aan de andere kant zie je ook dat de natuur een grote betekenis voor mensen heeft. Ze vinden troost in de natuur, maar ook in de manier waarop het team omgaat met mensen. Dat vind ik mooi om te zien. Hier gebeurt iets bijzonders en het is fantastisch om daar onderdeel van te mogen zijn.
Wat is je favoriete plek op Hillig Meer?
Het nieuwe gedeelte waar de pingowal gereconstrueerd is. Het is machtig mooi om te zien hoe voormalig landbouwgrond zich ontwikkelt tot nieuwe natuur. Het gonst van het leven met vlinders, insecten, vogels, en er zijn vele bijzondere grassoorten, wilde bloemen en bloeiende kruiden. En dan de historie die erachter zit, hoe het golvende landschap gevormd is door tientallen eeuwen. Dat maakt je klein. Het is heel bijzonder om in zo’n historische omgeving mee te mogen werken aan de ontwikkeling van natuur.
Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, Medewerkers aan het woord