Natuurbeheer: Dunnen
De strook oud bos die loopt van de Belvédere naar de westrand van de natuurbegraafplaats, bevindt zich op ‘oergrond’. Deze grond is nooit landbouwgrond geweest. Afgelopen winter is weer een deel van dit bos gedund en opgeschoond. Onze natuurbeheerder Tom vertelt wat er is gebeurd en waarom.
De lente zorgt weer voor fris groene bladeren en ook de takken van bomen en struiken strekken zich uit met nieuwe scheuten. Dat beeld siert de gehele natuurbegraafplaats en vooral op het pas gedunde deel valt het op. “Kijk”, wijst Tom, “De prunus, de vogelkers, loopt alweer uit. Deze plant groeit makkelijk en snel. Voor je het weet, groeit hij uit tot een boom. Dat is natuurlijk prima, maar als we niets doen, zien we straks alleen nog maar vogelkersen, klein en groot. Dat is jammer, want in deze strook groeien ook eiken en berken. En een enkele beuk.”
Nuttige afwisseling
Door het dunnen en opschonen komt er meer afwisseling. “Dat is niet alleen mooi om te zíen”, legt Tom uit, “het is vooral nuttig voor de bomen zelf, voor de insecten, vogels en voor de zoogdieren die hier leven.” Meer afwisseling in beplanting betekent bijvoorbeeld dat er variatie is in bloesem en vruchten, noten, zaden. En het bos af en toe opschonen voorkomt dat er geen zonlicht op de bosbodem komt. “Zonder zonlicht geen groei. Door ruimte te maken krijgen de overgebleven bomen meer licht en voeding om uit te groeien tot volwaardige volwassen bomen. En door meer licht op de bosbodem krijgen kruiden, planten en lagere struiken meer kans om zich uit te breiden. Er is niet heel veel heide hier, maar wát er nog groeit, kan nu weer volop bloeien. Bijen en vlinders zijn gek op de nectar van heideplanten.”
Meester-opruimers
Tom neemt ons mee naar de zuidrand van de bosstrook. “Zie dat mierennest. Dat was eerst vrijwel niet te zien. De mieren vinden zon óók fijn. Ze zijn meesters in het opruimen van rommel in het bos en ze zorgen voor een uitgekiende klimaatbeheersing in hun nest. Ik ben benieuwd hoeveel groter het nest dit jaar zal worden.”
Eerst goed kijken
Die aandacht voor het mierennest geeft aan hoezeer betrokken Tom is bij het bos. “Ja, natuurlijk. Ik heb niet voor niets dit beroep gekozen. Vóór ik ook maar iets aanraak, kijk ik eerst goed rond. Wat staan hier voor bomen en struiken, wat gebeurt er bovenin de boomtoppen en wat op of in de grond? Zijn er nesten? Mooie paddenstoelen of nuttige zwammen? Ik kijk naar de graven en naar de reserveringen. Karakteristieke bomen en groepjes blijven staan. Ook dode bomen en afgewaaide takken hebben hun nut, dus we voeren niet al het snoeihout af.” Het resultaat oogt ruim en een beetje rommelig. “Niet té rommelig, nee. Als natuurbegraafplaats zijn we er voor de natuur en met respect voor overledenen en voor de nabestaanden. Een gevoel van geborgenheid is belangrijk, evenals de ervaring van zonlicht op het gezicht en de wind door de toppen van de bomen.”
Meer informatie over ons natuurbeheer leest u elders op onze website: www.hilligmeer.nl/natuurbeheer