Over Hillig Meer
Natuurbegraafplaats Hillig Meer maakt deel uit van Landgoed Heidehof. Het is met 53 hectare de grootste natuurbegraafplaats van Nederland.
Hillig Meer is een bijzonder oude begraafplaats. Het kent een rijke geschiedenis van rituelen en begraven en heeft waarschijnlijk een van de oudste graftradities van Nederland. Vijfduizend jaar geleden moet deze plek al gebruikt zijn als begraafplaats; de zeven grafheuvels op het terrein uit die tijd bewijzen dat. Het hunebed van Eext ligt op een steenworp afstand. Een bijzondere mix van drie begraaftradities vlak bij elkaar.
‘Hillig Meer’, oftewel Heilig Meer, is de naam van het ven dat ligt op de natuurbegraafplaats en verwijst naar een heilige plek. Op het landgoed bevindt zich een aantal van dit soort pingoruïnes, overblijfselen van de laatste ijstijd. In dit Drentse veengebied werden in 1957 de resten van het tempeltje van Barger-Oosterveld gevonden, een sierlijk, eikenhouten gebouwtje. De jaarringen in het hout wijzen erop dat het stamt uit 1470 voor Christus. Aangenomen wordt dat het tempeltje gebruikt werd voor ceremonies en rituelen.
Aan de gewijde rust in dit gebied is nog niets veranderd in de loop der eeuwen. Hier ervaart u hoe de cyclus van leven en dood zich oneindig herhaalt. We komen voort uit de natuur en keren er weer naar terug. Voor veel mensen is dat een troostrijke gedachte die helpt bij het verwerken van het verdriet dat verlies met zich meebrengt. Een gedachte die ook meespeelt bij het uitzoeken van een geschikte plek en het voorbereiden en uitvoeren van een passende afscheidsceremonie.
Inspiratie
Vlakbij Hillig Meer ligt een grafheuvel genaamd de ketenberg. Hierin is het vijfduizend jaar oude dubbelgraf van een jonge moeder en haar kind van vier aangetroffen. Zij lagen in foetushouding begraven in één van de grafheuvels en zijn te zien in het Drents museum in Assen.
Deze vondst heeft Annetje, een van de oprichters van Heidehof, eind jaren negentig op een gedachte gebracht: een gedenkplek waar ouders van overleden kinderen terecht kunnen. Hier kunnen ze lotgenoten ontmoeten. Uit hun eigen omgeving wisten Dolf en Annetje hoe belangrijk zo’n plek is. Die gedachte is in de loop der jaren uitgegroeid tot de natuurbegraafplaats. Op Hillig Meer is een speciaal gedeelte voor kinderen, maar er is bijvoorbeeld ook een gedenklaan ingericht voor vermisten en mensen die hun stoffelijk overschot aan de wetenschap hebben gedoneerd.