Rituele planten: de Haagbeuk

In de Rituele plantentuin op Hillig Meer hebben we planten en kruiden verzameld die een rol spelen rondom het leven, sterven en afscheid nemen. In onze nieuwsbrieven besteden we geregeld aandacht aan deze planten en kruiden, en hagen.

Een haagbeuk (Carpinus betulus) is een soort bladverliezende boom die inheems is in Europa en delen van Azië. De boom wordt vaak gebruikt als haagplant, vanwege zijn dichte groeigewoonte en vermogen om frequente snoei te verdragen. De Haagbeuk staat voor bescheidenheid, discipline, onbaatzuchtigheid, evenwicht, weerbaarheid, kracht en vriendschap.

Heldergroen

De bladeren van de haagbeuk zijn ovaalvormig en getand, met een heldergroene kleur die in de herfst geel wordt voordat ze afvallen. De boom produceert kleine, onopvallende bloemen in het voorjaar, gevolgd door kleine, gevleugelde noten in de herfst. In de natuurlijke omgeving kan de haagbeuk wel tot 20-25 meter hoog worden, maar als haagplant wordt hij meestal op een hoogte van 1-3 meter gehouden door regelmatig te snoeien.

Op de versiertoer

De boom is relatief gemakkelijk te kweken en is tolerant ten opzichte van verschillende bodemtypen en groeiomstandigheden. Het is ook een belangrijke plant voor de meikever. De kever voedt zich met de bladeren en de bloemen. Ook voor de voortplanting van de kever is de haagbeuk belangrijk: mannelijke kevers zouden nogal gevoelig zijn voor de ‘alcohol’ die vrijkomt bij de aangevreten bladeren. De kevers worden er dan niet dronken van, maar de geur leidt hen naar soortgenoten en wie weet: nieuwe dames-partners.

Een doorzetter

In de herfst draagt de haagbeuk zaden waar onder meer de appelvink en de boomklever erg dol op zijn. De haagbeuk treft u veel aan op begraafplaatsen, zo ook op Hillig Meer. Hij doet het namelijk uitstekend als haag, is daardoor moeilijk doordringbaar voor grote dieren zoals reeën. De haagbeuk staat in de Keltische cultuur symbool voor goede smaak en uiterlijke schoonheid. Daarom vindt u de haagbeuk ook veel in tuinen en parken. Het is ook een een doorzetter, een boom die zich eigenlijk van niets of niemand iets aantrekt. Deze boom kent geen goed of slecht, alleen zijn gelijk. Het is een vrij stugge boom, wiens kracht vaak wordt onderschat.

Krachten en rituelen en ‘een vriend’

Het is niet makkelijk om contact met hem te maken, het is zeker geen allemansvriend. Je moet zijn vertrouwen weten te winnen, wat niet makkelijk is, want zoals veel doordouwers is hij ietwat wantrouwig. Toch is hij een optimist, hij blijft de zonnige kanten van het leven zien. De Haagbeuk is eigenlijk een van de beste ‘vrienden’ die je kunt hebben. Hij combineert schoonheid met evenwichtigheid, en heeft antwoord op allerlei vragen. Hij schuwt de confrontatie niet en is zelfs bereid zichzelf bloot te geven en op te offeren, als hij het gevoel heeft dat hij je daarmee kan helpen.

De kern van de zaak

Het is een boom die kracht geeft. Is het je eenmaal gelukt om contact met hem te krijgen, zorg dan dat je dat vasthoudt, want hij is een zeer trouwe vriend die altijd voor je klaar staat. Je moet bij een Haagbeuk wel direct tot de kern van de zaak komen, want hij houdt niet van om de zaken heen draaien. Het aroma van fijngewreven bladeren versterkt de levenslust en is opwekkend en gaat vermoeidheid en lusteloosheid tegen. Ook staat de Haagbeuk voor vruchtbaarheid, groei, trouw, onopvallendheid, overleven én gerechtigheid.

Wilt u onze rituele plantentuin eens bezoeken? Kom gerust langs. U kunt het mogelijk combineren met een rustgevende wandeling of met een grafbezoek. In de rituele plantentuin staat een houten bord met daarop een map met de planten die zich daar bevinden.

Voelt u zich vrij daar eens te kijken.

 

 

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, Natuur, Rituele plantentuin