Rituele plantentuin: Brem
Cytisus Scoparius
Van de twijgen van brem kunnen bezems gemaakt worden. In het verleden werd de vezel van brem in tijden van schaarste gebruikt als vervanger van jute.
Van de vele verschillende bremsoorten is de bezembrem bij ons het meest bekend en komt hij in heel Europa in het wild voor. Hij bloeit vanaf eind april met gele vlinderbloemen meestal op zandige bodem, op de heide en op hellingen langs snelwegen.
Bezembrem is een oude medicinale plant die al door de Griek Dioscurides beschreven wordt. De plant werd toen gebruikt als middel tegen verstopping en angina.
De vruchten van de brem zijn lange, platte peulen die bij het rijpen zwart worden. Wanneer ze uitgedroogd zijn, kunnen ze met kracht open springen. Dan wordt het zaad ver weg geslingerd. Aan elk zaadje bevindt zich een klein sappig aanhangsel dat mieren erg lekker vinden. Zij verslepen de zaden en zorgen zo voor de verspreiding van de brem.
De zaden zijn giftig!
Voor hazen en konijnen zijn de takken van de bezembrem een smakelijk wintervoedsel. Brem werd vroeger in huis opgehangen om het kwaad te weren. Met een brembezem kon men het kwaad het huis uit vegen.
Geplaatst in Hillig Meer, Natuur, Rituele plantentuin