Boswerkzaamheden vrijwel afgerond
Nu de winter met rasse schreden plaatsmaakt voor de lente, begint het bos voorzichtig te bloeien. Een mooi moment om u mee te nemen langs de recente werkzaamheden in het bos van de natuurbegraafpaats. De dunning van het bos is kortgeleden afgerond. Daardoor oogt het bos nog wat rommelig. Er zijn nieuwe paden aangelegd en de beukenlaan is gesnoeid.
Boswerkzaamheden afgerond
Met boswerkzaamheden zoals dunning transformeren we de huidige monocultuur van het bos naar een rijk en gevarieerd natuurlijk bos. De laatste werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Daardoor oogt het bos op dit moment nog wat rommelig. Maar dat is van korte duur. De natuur neemt het vanaf hier over en we verwachten dat volgend seizoen al niets meer te zien is van de werkzaamheden van de afgelopen maanden. Als u meer wilt weten over de achterliggende gedachte van deze dunning, kijk dan nog eens naar het artikel uit de vorige nieuwsbrief.
Nieuwe paden aangelegd
Gelijk met de dunning van het bos hebben we nieuwe paden aangelegd. Dat maakt de Natuurbegraafplaats nog beter begaanbaar. Ook maken we het daarmee mogelijk dat u nu ook op andere mooie plekken in het bos een rustplaats kunt reserveren. Omdat we het aanleggen van de paden slim gecombineerd hebben met de dunning van het bos, hoefden we niet onnodig bomen te kappen.
Snoeibeurt beukenlaan
Onderdeel van het project was het snoeien van de beukenlaan, waarbij de beuken van onderen iets zijn opgesnoeid. De kroon blijft onaangeroerd, een bewuste keuze. Doorgaans wordt de kroon van een beuk vanuit esthetisch oogpunt gesnoeid. Voor de natuur is het echter beter om de kroon gewoon zijn gang te laten gaan. Er ontstaat zo een dichte wirwar aan takken, een veilig plek waarin vogels zich graag nestelen. Ook vleermuizen verschuilen zich hier graag.
Cirkel van leven en dood
Het vrijgekomen hout gebruiken wij onder andere voor de productie van onze eigen uitvaartkisten en opbaarplanken. Dat sluit nauw aan bij onze visie die gericht is op het verbinden van mens en natuur in leven en sterven. Door het hout te gebruiken voor kisten en opbaarplanken, wordt het weer opgenomen in de natuur waar het eens groeide. Dat illustreert hoe de cirkel van leven en dood zijn natuurlijke loop kent. Doordat de kisten van eigen materiaal en makelij zijn weten wij daadwerkelijk zeker dat de kisten niet schadelijk zijn voor het milieu. Wilt u meer weten over de uitvaartkisten en opbaarplanken van Hillig Meer? Klik hier.
Verticaal en horizontaal dood hout
Tijdens de dunning hebben we hier en daar dode bomen laten staan. Dit “verticaal dode hout” heeft een positief effect op de biodiversiteit. De boom vergaat op een natuurlijke manier en is een voedingsbron voor insecten, en daarmee voor vogels. Datzelfde geldt voor horizontaal dood hout van bijvoorbeeld omgewaaide bomen. Dood en leven, blijkt ook hier weer, staan in de natuur dicht bij elkaar.
Lees de andere berichten uit de voorjaarsnieuwsbrief 2014 >>
Geplaatst in Alle berichten, Natuur