75 jaar vrij Drenthe en Landgoed Heidehof – deel 1
In de nacht van 7 op 8 april 1945 startte Operatie Amherst. Zo’n zevenhonderd Franse parachutisten werden gedropt boven Drenthe. Zij moesten strategische verkeersknooppunten en bruggen innemen en zoveel mogelijk verwarring stichten bij de Duitse bezetters. Doel was om de weg voor te bereiden voor de Canadese troepen die op weg waren naar Groningen om de stad te bevrijden.
Een deel van de Fransen werd gedropt nabij Landgoed Heidehof. Sergeant Guy Jean Lesne werd er met een strijdmakker op uit gestuurd om de omgeving te verkennen. Helaas werd hij opgemerkt vanuit het landhuis. Het oude landhuis van Heidehof was enige weken daarvoor in gebruik genomen door de SS. Vanuit de toren van het huis openden de Duitsers het vuur. Lesne werd dodelijk getroffen, zijn kameraad wist te ontkomen.
Op zoek naar een doodskist
Onderduikers die zich in het bos schuilhielden, hoorden de schoten en gingen op onderzoek uit. Onder hen was Fokko Nijmeijer. Hij vond de Fransman en ging midden in de nacht met zijn kameraden naar Eext om een doodskist te halen bij timmerman Lanjouw. Daar hebben ze Lesne in gelegd om hem later aan de Canadese troepen over te dragen.
Lesne’s zoon herdenkt
Herve, de zoon van Guy Jean Lesne, was twee jaar oud toen zijn vader vertrok om in het leger te vechten. Als herinnering aan zijn vader had hij na de oorlog een bronzen medaille, maar die was helaas zoekgeraakt. Twee jaar geleden, op 6 april 2018 is op Landgoed Heidehof een monument onthuld ter nagedachtenis aan sergeant Guy Jean Lesne. Zijn zoon en een van de laatst overgebleven veteranen waren daarbij aanwezig, maar ook onderduiker Fokko Nijmeijer. Tijdens deze herdenking ontving Herve een nieuw exemplaar van zijn vaders medaille, met dank aan de Kanselarij der Nederlandse Orden.
Over de vernietiging van het oude landhuis van Heidehof staat ook een bericht op deze website.
Bij de onthulling van het monument ontmoetten Fokko Nijmeijer, met stok, en Herve Lesne, de zoon van de omgekomen sergeant Guy Jean Lesne, elkaar voor het eerst. Het werd een emotionele ontmoeting tussen de zoon die zijn vader nooit kende en de man die hem de laatste verzorging had gegeven.
Het monument ter nagedachtenis aan sergeant Guy Jean Lesne. NB Het monument is niet te bezoeken.
In zijn boek ‘Franse para’s in Drenthe, 8-12 april 1945’ geeft Harold de Jong een duidelijk overzicht van alle gebeurtenissen, inclusief de verhalen van ooggetuigen. ISBN 978 90 232 5727 1